Chestnut Hill Residence by OMA and A+SL Studios

March 26th, 2014 - Posted in Architecture

OMA in collaboration with A+SL Studios have re-designed the Chestnut Hill Residence. The existing house was built in 1983 as a “Solar House” with a few large windows on the south side and deep set openings in thick exterior insulation over concrete block. The resulting interior spaces were dark and cold. While respecting the geometry and energy conserving intent of the original structure, a cool contemporary addition takes this family’s home off the grid.

Contemporary Residence

Description Chestnut Hill Residence by OMA and A+SL Studios
“The interior spaces have been opened up and ceilings heightened. A new master bedroom suite and family room additions provide needed spaces for the couple and their young children. A new passage along the south side connecting the living, dining, kitchen, and family rooms has been created with a wall of high performance windows to expose the pastoral site with the interior and to flood the rooms with natural light. NFC Certified veneers and hardwoods applied to cabinetry, floors, walls, and built-ins lend warmth and a sense of natural materials to the new home.

The owners’ growing family and passion for green design mandated a complete reappraisal of the interior spaces and their connection to the site, as well as technological upgrades to reinforce the house’s original mission and to make an up-to-date sustainability statement.

The resulting scheme leverages the original house’s overhanging eaves to provide passive energy conservation: using a detailed digital model, the overhang dimensions at various locations were clculated to allow penetration of warming sunlight during the winter, when the sun angle is low, and to provide shade in the summer, when the angle is high. A geothermal well assists heating and air conditioning by pumping heat in and out of the ground as needed. Power saving systems oversee lighting, power, appliances, and networked media. A green roof tempers heating and cooling demands while keeping storm runoff on site.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply